Dvärgvädur

     Foton

Om rasen

Dvärgväduren kommer från Holland. Upphovsmannen Adrian de Cock fick den upptagen i holländsk standard 1964. I nordisk standard upptogs den 1972.

Idealviken för dvärgväduren är 1.41-1.90 kg. Öronlängden ska vara mellan 22-30 cm, mätt från spets till spets. Öronen ska ligga tätt emot huvudet och får inte vara upprättstående. Huvudformen ska vara så kort och bred som möjligt.

En rastypisk dvärgvädur ska ha en kompakt kroppsform de ska vara präglade av tung och bred massiv kraftfullhet. Av alla raser har dvärgväduren den kortaste kroppen i förhållande till vikten. Rasen är godkänd i samtliga färgvarianter/teckningar och finns även som fuchs (långhåriga).

Sandåsen´s kaniner har haft uppfödning av denna helgoa´, lugna och keliga ras (= barnens favoritras) sedan slutet av 1970 då de första exemplaren togs in till Värmland av min pappa.

Här har det förekommit en mängd olika färgvarianter, som madagascar, svart, vit rödögd, siames, svart, viltgrå, isabella, perle egern, järngrå, blå, brun zobel, chinchilla, viltgul, viltsvart samt brokade i olika färgkombinationer.

De färger som vi har är:

 Järngrå

Manteltecknad järngrå

Isabella

Viltgrå

Manteltecknad viltgrå

 Vit rödögd

 Viltblå

Manteltecknad viltblå
 

Blå

Manteltecknad blå

 

Zobel blå

 White zobel blå
 

Zobel brun

White zobel brun
 
     
     
     
     

               
Manteltecknad viltgrå

All rights reserved Sandåsen's
copyright © Vonnes 2007